Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Ναυτικό και Λαογραφικό Μουσείο Ιθάκης

Το Ναυτικό-Λαογραφικό Μουσείο Ιθάκης (Ν.Λ.Μ.Ι.), άνοιξε τις πόρτες του στους επισκέπτες το 1997, με μια πλούσια συλλογή αντικειμένων, προσφορά των Ιθακησίων με σκοπό την διατήρηση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Στεγάζεται στον χώρο του παλιού εργοστασίου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, δωρεά του Γ. Κ. Δρακούλη, το οποίο λειτούργησε από το 1923 έως το 1967 και τροφοδοτούσε με ηλεκτρικό ρεύμα το Βαθύ και το Περαχώρι.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Στο ισόγειό του εκτίθενται τεκμήρια από τη μακραίωνη ναυτική ιστορία της Ιθάκης (πίνακες/φωτογραφίες από καράβια Ιθακήσιων πλοιοκτητών, ναυτικά όργανα και στολές, έγγραφα της Εμπορικής – Ναυτικής Σχολής Σταθάτου κ.ά.).

Επίσης, παρουσιάζονται αυθεντικά εργαλεία, σχετιζόμενα με διάφορα επαγγέλματα των κατοίκων, μικροαντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης, αντίγραφα δειγμάτων τοπικής ενδυμασίας, αγροτικός εξοπλισμός, μουσικά όργανα, κεντήματα κ.λπ. Ακόμη, στο ισόγειο βρίσκεται πλούσια συλλογή γραμμοφώνων, δωρεά του Ν. Ραυτόπουλου, Ιθακήσιου μετανάστη στην Αυστραλία.

Στον όροφο με τα γνήσια έπιπλα, τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, τα ρούχα και τα κοσμήματα έχουν αναπαρασταθεί δείγματα σπιτιών, αποτυπώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την κοινωνική διαστρωμάτωση του νησιού.

Άλλα εκθέματα του ορόφου αποτελούν ο εξοπλισμός κλωστοϋφαντουργικής τέχνης (πλήρης αργαλειός κ.ά.), η συλλογή πινάκων της Δημοτικής Πινακοθήκης και η συλλογή από χαλκογραφίες J.H.W. TISCHBREIN με Ομηρικές μορφές, η οποία αποτελεί προσφορά του Κέντρου Οδυσσειακών Σπουδών.

Μετά από την αναδιάταξη του χώρου και των εκθεμάτων του το 2012, το Ν.Λ.Μ.Ι. κατατάσσεται μεταξύ των καλυτέρων Λαογραφικών Μουσείων της χώρας μας και προσφέρει στον επισκέπτη του «τ’ ωραίο ταξείδι» στην καθημερινότητα της Ιθάκης από τον 18ο έως και τα μέσα του 20ου αιώνα, επιφυλλάσσοντάς του μια άκρως ενδιαφέρουσα εμπειρία.

Διεύθυνση: Βαθύ, 283 00
Τηλέφωνο: 2674 033398
Ιστοσελίδα: https://www.ithaca.gr/archiki/politismos-ke-perivallon-gr/mousia/Ναυτικό και Λαογραφικό Μουσείο Ιθάκης

http://zakynthos-museumsolomos.gr


Πλατεία Αγίου Μάρκου 15
Ζάκυνθος, 29100
phone +30 26950 48982
email info@zakynthos-museumsolomos.gr